четвртак, 14. фебруар 2013.

Miltonia

     Hibridi Miltonia orhideja se cesto mogu naci u nasim cvecarama. Najzastupljeniji su beli i ciklama hibridi. Za pocetak, nekoliko reci o rodu Miltonia. Orhideje iz ovog roda poticu iz Brazila, a mogu se naci u sumama pored Atlantskog okeana. mada, neke vrste rastu i na severu Argentine.

Miltonia (Dr. Kay Gow 'Straw-Tears' X Pearl Ono 'Illiwai')

     Ovo su epifite orhideje, simpodijalnog rasta, i imaju pseudobulbe. Spadaju u grupu Oncidae. U ovoj grupi se nalaze i orhideje iz rodova Brassia, Miltoniopsis, Oncidium, Odontoglossum i druge. Rod Miltonia se cesto mesa sa rodom Miltoniopsis, ali njihova nega je potpuno drugacija.

Nepoznat Miltonia hibrid

     Dok Miltonia orhideje zahtevaju tople uslove tokom cele godine, Miltoniopsis orhideje rastu na vecim nadmorskim visinama, pa zahtevaju hladnije uslove. Orhideje iz roda Miltoniopsis poticu pre svega iz Kolumbije.

Miltonia Saint Helier 'Red Jewel'

Grupa Miltonia hibrida

     Miltonia hibridi se mogu gajiti na identican nacin kao i Phalaenopsis orhideje. Zahtevaju istu jacinu svetlosti, zalivanje, prihranu kao i supstrat. Razlika od Phalaenopsis orhideja je sto se razmnozavaju odvajanjem, kao i sve ostale orhideje simpodijalnog rasta. Takodje, odgovara im veca vlaznost vazduha, oko 70%. Kao i ostale orhideje, treba dosta voditi racuna da se ne prezalije, jer koren veoma lako truli.

     Na narednim slikama je, po meni, jedan od najlepsih Miltonia hibrida, mada jos nije bio kod nas u ponudi, koliko znam. U pitanju je Miltonia 'Sunset'

Miltonia 'Sunset'

Miltonia 'Sunset'

     Hibridi koje nalazimo kod nas mogu da poticu od roda Miltonia ili roda Miltoniopsis, kao i da budu mesavina ova dva hibrida, Posto je prakticno nemoguce odrediti tacan naziv hibrida, ukoliko na orhideji ne pise naziv, moze se primeniti nacin nege da se gaji kao Miltonia orhideje, dakle u toplim uslovima, pa ako ne cveta, izloziti je nizim temperaturama kako bi se cvetanje podstaklo.

Miltonia 'White summer'


Miltonia Breathless 'Florence'

     Jedana predivna vrsta, Miltonia regnellii var. xanthina

Miltonia regnellii var. xanthina hybrid


Za kraj, klip o hibridu Miltoniopsis Lennart Karl Gottling 'Red Rim'



Нема коментара:

Постави коментар