уторак, 29. јануар 2013.

Vanda (vrste L - P)

Nastavak pregleda vrsta iz roda Vanda.

     Vanda lamellata - Orhideja srednje velicine, zahteva tople uslove tokom cele godine. Potice sa Tajlanda, Bornea i Filipina, gde raste u sumama blizu nivoa mora, kao i na nadmorskim visinama do 300m. Cvetna stapka moze da nosi do 25 cvetova, velicine 4cm. Cvetovi su vostani, i imaju jak miris.

Vanda lamellata

Vanda lamellata

     Vanda lilacina - Raste na Tajlandu i Laosu, na nadmorskim visinama od 100 do 1000m. Ovo je mala orhideja sa uspravnim cvetnim stapkama, na kojima se nalazi oko 20 cvetova, velicine 2 do 2,5cm. Zahteva jaku svetlost, visoku vlaznost vazduha, tople uslove, kao i obilno zalivanje tokom cele godine.

Vanda lilacina

     Vanda limbata - Moze se naci na ostrvima Sulavesi i Java. Cveta leti, cvetovi su mirisni, velicine 5cm.

Vanda limbata

Vanda limbata

     Vanda liouvillei - Raste u Burmi, Tajlandu i Laosu. Cvetovi imaju slab miris, i velicine su 4cm.

Vanda liouvillei

Vanda liouvillei

     Vanda lombokensis - Raste u Indoneziji, cveta u kasno leto ili ranu jesen.

Vanda lombokensis 

     Vanda longitepala - Moze se naci u Mianmaru, na nadmorskim visinama od 1200 - 1500m. Mala je orhideja, sa cvetovima melicine 5cm.

Vanda longitepala 


     Vanda luzonica - raste na ostrvu Luzon na Filipinima, na nadmorskoj visini od 500m, velika je orhideja koja zahteva tople uslove tokom cele godine. Cveta u prolece, cvetovi su mirisni, i 6-7cm veliki.

Vanda luzonica

Vanda luzonica

     Vanda merrillii - Raste na Filipinima, na ostrvu Luzon, na nadmorskoj visini od 500m. Zahteva tople uslove tokom cele godine, i obilno zalivanje. Cveta u prolece, cvetovi su mirisni, dugotraji, i velicine 4-5cm.

Vanda merrillii

Vanda merrillii

Vanda merrillii

     Vanda metusalae - Moze se naci na ostrvu Sulavesi, u sumama na nadmorskim visinama od 100 - 600m, Cvetovi imaju slab miris, i velicine su 2-2,5cm.

Vanda metusalae

     Vanda parviflora - Raste u Mianmaru i Tajlandu, na nadmorskim visinama od 780 - 2000m, srednje je velicine, sa cvetovima 2 - 2,5cm. Na cvetnoj stapki moze biti od 5 do 20 mirisnih cvetova.

Vanda parviflora

Vanda parviflora

     Vanda petersiana - Moze se naci u Mianmaru i Vijetnamu, zahteva tople uslove tokom cele godine. Cveta u prolece.

Vanda petersiana 

     Vanda pumila - Mala orhideja koja raste od severne Indije, Butana, Kine, Vietnama do Sumatre. Moze se naci u listopadnim i polu-listopadnim sumama na nadmorskim visinama od 700 - 1400m, ali pojavljuje se i u drugacijim stanistima. Cvetovi su velicine 2,5 - 5cm. Najbolje uspeva ukoliko se tokom cele godine gaji u toplim uslovima, sa visokom vlaznoscu vazduha, i zahteva obilno zalivanje tokom cele godine.

Vanda pumila

Vanda pumila

(Tekst preuzet sa www.orchidspecies.com)

Нема коментара:

Постави коментар