среда, 27. фебруар 2013.

Istorija orhideja - I deo

     Iako se naucnici slazu da su orhideje na Zemlji nastale pre 120 miliona godina, istorija orhideja pocinje u Japanu i Kini, pre oko 3.000 - 4.000 godina.

     Kineska rec za orhideje (lan) se od tada pominje u Kineskoj biljnoj medicini pocev od tog vremena. Ipak, ne zna se tacno kada su ljudi poceli da ih uzgajaju, kao ni da li su gajene zbog njihove lepote, da li zbog medicine, ili iz obadva razloga.

     Prvi pisani nalazi poticu od Kineskog vladara, Sheng Nung, Kada je on dao savet za koriscenje Dendrobium orhideje u medicinske svrhe.

     Konfucije (551-479 pre nove ere) takodje pominje miris orhideja.

     U trecem veku, u jednom Kineskom rukopisu se pominju dve vrste orhideja, danas poznate pod nazivima Cymbidium ensifolium i Dendrobium moniliforme.

Cymbidium ensifolium

Dendrobium moniliforme

     U starim Kineskim spisima, koji poticu iz 290-370 godine nove ere, postoje direktne preporuke orhideja, od kojih su najcesce vrste iz rodova Vanda, Dendrobium i Cymbidium, od kojih je Cymbidium najcesce pominjan.

     U zapadnim zemljama, najstariji pronadjeni zapisi u kolima se pominju orhideje su zapisi Theophrastus-a, ucenika Aristotela, koji se smatra za oca botanike. Oko 300.god pre nove ere, u studiji nazvanoj 'Istraga biljaka' (Inquiry into Plants) pominje rec 'orkhis' da bi oznacio neke od vrsta teresticnih orhideja, a odatle potice naziv koji je dat celoj familiji (Orchidaceae). 'Orkhis' je grcka rec za testise, i iako je ovu rec prvi pomenuo, Theophrastus nije prvi koji je primetio povezanost izmedju korenovog sistema nekih teresticnih orhideja (koje rastu u Evropi, u umerenim zonama) i testisa. Cak i danas, te vrste su poznate pod istim nazivom (Orchis maculata, simia, mascula, spectabilis).

Orchis mascula

     Tokom prvog veka nove ere, u studiji pod nazivom 'Materia Medica', grcki lekar Dioscorides koji je operisao rimeke vojnike, napisao je informacije o 500 medicinskih biljaka, medju kojima su bile i dva varijeteta 'orchis' -a.

Orchis simia

     Tokom perioda izmedju 960. i 1279. godine (Dinastija Sung), napisano je dosta studija i rasprava o ovim biljklama u Kini.

Orchis mascula


Нема коментара:

Постави коментар