субота, 19. јануар 2013.

Gajenje Phalaenopsis hibrida - V deo

     U ovom, poslednjem, delu price o gajenju Phalaenopsis hibrida, bice price o odgovarajucim temperaturama, svetlosti, kao i zastiti orhideja od stetocina i bolesti.

Phalaenopsis 'Ice Dancer'

     Vrste Phalaenopsis orhideja, od kojih su kasnije raznim metodama dobijeni hibridi, rastu u tropskim i subtropskim sumama jugoistocne Azije. U ovim sumama se temperature krecu od 28 - 35 oC danju, i 20 - 24 oC nocu. Takodje, ove orhideje su epifite, i rastu na stablima i granama drveca u senci lisca visokih stabala. Kako bi uspesno gajili ove orhideje, treba tokom cele godine odrzavati tople uslove i da se nalaze na senovito mesto, zasticeno od direktnog sunca.


== TEMPERATURA i FAZE RASTA ==


     Postoje dve odvojene faze rasta Phalaenopsis orhideja: vegetativna faza i faza cvetanja. Tokom vegetativne faze, kada rastu novi listovi i koren, orhideji su potrebne vise temperature, oko 28 oC. Ukoliko se i desi da krene cvetna stapka na ovim visim temperaturama, obicno ce biti kratka, sa manjim brojem cvetova. U ovoj fazi, orhideji nace smetati visoke temperature, cak i 35  oC na nekoliko sati u toku dana, ako ima visu vlaznost vazduha, kao i supstrata. Biljke ne treba izlagati velikim i naglim promenama temperature, jer mogu izazvati ostecenje koje se manifestuje kao zute fleke na listovima.

Phalaenopsis Tying Shin Cupid 'Maria Teresa'

     Faza cvetanja pocinje kada temperature budu nize. Cvetanje podsticu temperature od 20 - 25  oC. Potrebno je da budu na ovim temperaturama 4 - 5 nedelje, kako bi se podstaklo cvetanje. Posle toga, temperature mogu da budu koji stepen vise ili nize, bez posledica po cvetanje. Cvetna stapka najcesce krece iz baze treceg lista od vrha biljke, mada ponekad i iz baze drugog, ili cetvrtog lista.

Phalaenopsis Tying Shin Cupid 'Maria Teresa'

     Visoke temperature tokom ove faze, mogu da nateraju biljku da na cvetnoj stapci naraste keiki (mlada biljka), zatim da otpadnu formirani pupoljci, ili moze cvetna stapka da stane sa rastom, pa da nastavi kada budu pogodnije temperature. Takodje, vise temperature mogu da uzrokuju da cvetna stapka bude duza, ali nema uticaj na velicinu cvetova. Temperature iznad 28  oC u ovom periodu mogu smanjiti broj cvetova. Cvetovi koji se otvore na visim temperaturama su tanji, i krace traju. Vreme potrebno od kada krene cvetna stapka dok se otvore prvi cvetovi, zavisi od velicine biljke, temperature, kao i od hibrida.

Phalaenopsis Brother Pico Striper

     Kod nas je moguce kupiti Phalaenopsis hibride u cvetu tokom cele godine. Medjutim, u kasnu jesen nize nocne temperature podsticu cvetanje. Ako je orhideja kupljena leti, bice potrebno godinu ili dve da se 'uklopi' u ove uslove. Vremenom, sve Phalaenopsis orhideje koje imamo u kolekciji ce cvetati u ovo vreme - cvetne stapke krecu novembra i decembra, a prvi cvetovi se otvaraju u januar. Zatim, od maja meseca krece rast listova i korena, sa dolaskom visih temperatura - ovim rasporedom rastu i cvetaju orhideje kod mene na prozorima.

== SVETLOST ==


     Svetlost je jedan od veoma bitnih faktora za rast i razvoj orhideja. Ukoliko se orhideja nalazi na tamnijem mestu, listovi ce biti tanji i duzi. Duzina izlozenosti svetloscu tokom dana nije odlucujuca za rast i razvoj biljke. Phalaenopsis hibridima najvise odgovara jacina svetlosti od oko 1000 fut-kandela, a treba izbegavati vise od 1500 fut-kandela.

Phalaenopsis hibridi

     U sustini, tokom leta, kada je veca jacina sunceve svetlosti, orhideja treba da bude u senci tokom celog dana. Zimi se moze dopustiti par sati direktne svetlosti, bez ostecenja. Listovi ne treba da budu ni mnogo tamni, ni svetli vec 'srednje' zelene boje. Ja, licno nisam za iznosenje Phalaenopsis orhideja leti napolje, vec nekih drugih vrsta na primer Cattleya,  mada nekima lepo uspevaju na ovaj nacin.

== BOLESTI i STETOCINE ==
== prevencija i suzbijanje ==

     Phalaenopsis hibridi mogu imati probleme sa istim stetocinama i bolestima kao i sve ostale sobne biljke, a tretman je isti kao i kod sobnih biljaka. Kako bi se sto vise sprecilo prenosenje bolesti sa jedne orhideje na drugu, i tako zastitile biljke, potrebno je sterilizovati sav alat koji koristimo prilikom njihovog gajenja. Na primer makaze, posto odsecemo trulo korenje na jednoj orhideji, treba ih sterilisati pre nego sto predjemo na drugu orhideju.

Phalaenopsis Mini Mark

     Sa porastom vlaznosti vazduha treba povecati i cirkulaciju vazduha, kako bi se sprecili gljivicni napadi na orhidejama. Takodje, ukoliko je biljka duze vremena suva, podloznija je napadu stetocina, kao i gljivicnjim oboljenjima. Isto vazi i za prezalivene orhideje, kojima je poceo da truli koren.

Phalaenopsis Mini Mark

     Dobra prevencija gljivicnih oboljenja je kada se biljke zalivaju ujutru, i voda sa listova, a pogotovo ako je dospela do sredista biljke i izmedju listova, ispari do veceri kada dolazi do pada temperature. Takodje, ne bi trebalo potapati nekoliko orhideja u istoj vodi, ili zalivati vise orhideja istom vodom, jer se tako mogu preneti na primer puzevi, kao i neka gljivicna oboljenja.

Nadam se da je ova serija postova o Phalaenopsis 
orhidejama bila korisna! Pozdrav, Aca

Нема коментара:

Постави коментар