четвртак, 10. јануар 2013.

Gajenje Phalaenopsis hibrida - IV deo

== ZALIVANjE ==

     Uspesno gajenje orhideja zahteva paljivo i iskusno zalivanje. Tek vremeom se stekne navika kada treba zaliti orhideju. Da li treba zaliti orhideju, mozemo da odredimo pomocu vise pokazatelja:

Phalaenopsis Chih Shang's Stripes

1 - Tezina saksije - Kada je supstrat mokar (vlazan), saksija je teza, i obrnuto. Ovaj osecaj se vremenom stice, jer je svaka saksija razlicite tezine zbog razlicite velicine saksije, kao i biljke, i razlicitih tipova supstrata.

2 - Boja korena - Ovo je jedan od razloga zasto se orhideje sade u providnim saksijama. Mokar koren je kod Phalaenopsis orhideja, i kod vecnie drugih, zelene boje, dok je suv koren siv. Ovde pomaze i boja supstrata,  mada to vazi samo za neke supstrate. Ukoliko je mokar, supstrat je tamniji i obrnuto.

Boja korena - zelen koren je mokar, 
dok je siv koren suv.

3 - Cvrstina donjih listova orhideje - Ovaj pokazatelj ne vazi za sve orhideje, pre svega vazi za Phalaenopsis a moze pomoci i kod Vanda orhideja. Ukoliko je koren zdrav, a donji listovi meki na dodir, treba zaliti orhideju (Kazem zdrav koren, jer ukoliko orhideja izgubi koren, ili on pocne da truli, listovi ce biti meki, a zalivanjem ce se samo pogorsati situacija.)

4 - Vreme proteklo od proslog zalivanja - Takodje je potrebno da prodje vreme da se stekne i ova 'osobina'. Kod nekih biljaka moze da prodje samo par dana izmedju zalivanja, a kod nekih cak i mesec dana. Generalno, ukoliko orhideja cveta, vise vode joj je potrebno.

5 - Godisnje doba - Leti se cesce zalivaju, zimi redje. Ovde je odlucujuci faktor temperatura - na vecim temperaturama biljka koristi vise vode, a i supstrat se brze susi, i obrnuto.

     Korenje Phalaenopsis orhideja treba da se prosusi izmedju zalivanja. Ovo je orhideja monopodijalnog rasta, nema pseudobulbe, i duza susa moze da izazove probleme - opadanje pupoljaka, povecanja osetljivost na bolesti, opadanje listova. Kada zalijemo orhideju posle duzeg perioda suse, oporavak je spor, pogotovo kod vecih orhideja. Uopsteno, Phalaenopsis hibridi se najcesce zalivaju jednom u 7-10 dana, ali ovaj period moze da varira do cak 30 dana.

     Jos jednom : desava se da orhideji otpadaju pupoljci pre nego sto se otvore, ukoliko je supstrat suv. Redovnim zalivanjem ne dolazi do ovog problema.

Phalaenopsis hibrid

     Kako zaliti orhideju, zavisi od uslova u kojim ih negujemo, kao i sta nam vise odgovara. Postoje dva nacina za zalivanje - obicno zalivanje gde dopustamo da voda prodje kroz supstrat,  i potapanje saksije u ciniju sa vodom.

     Posto je supstrat orhideja krupije granulacije od zemlje, drenaza je mnogo bolja, voda brzo prodje kroz supstrat. Zato nekoliko puta treba da sipamo vodu kako bi supstratrat i koren upili vodu. Ukoliko potaopmo u ciiju sa vodom, potrabno je da odstoji desetak minuta. Nije problem ukoliko vam se slucajno desi da zaboravite, pa stoji u vodi sat vremena, ali je bitno da se to ne desava cesto.

Zalivanje Phalaenopsis orhideje

     Potapaje orhideje u vodu oduzima dosta vremena, pogotovo kada imamo veci broj orhideja, ali supstrat je ravomernije vlazan, i duzi je period izmedju zalivanja. Ukoliko zalivamo orhideje potapanjem, potrebno je da povremeno zalijemo vodom bez djubriva, da voda prodje kroz supstrat (obicno zalivanje), i na taj nacin se spere deo soli koje se vremenom nataloze u supstrat. Radi prevencije bolesti, trebalo bi svaku orhideju potopiti u posebnu vodu - ne koristiti istu vodu za vise orhideja.

     Kod svih orhideja monopodijalnog rasta, pa tako i kod Phalaenopsis orhideja, bitno je da ne dozvolimo da se voda zadrzi u sredistu listova, jer to moze da dovede do truljenje biljke kad padne temperatura. Ovo je posebno opasno zimi. Upravo iz ovog razloga se sve orhideje zalivaju ujutru ili preko dana, da bi se prosusile do veceri.

== VLAZNOST VAZDUHA ==

     Veoma je vazno odrzavanje vece vlaznosti vazduha, radi boljeg rasta i cvetanja orhideje. Vlaznost vazduha se u kuci moze pospesiti koriscenjem ovlazivaca vazduha, stavljanjem orhideje na podmetac sa vodom (saksija se nalazi iznad vode, i ni jedan deo biljke ne dodiruje vodu), kao i orosavanjem. Jos jednom: prilikom orosavanja voditi racuna da se voda ne zadrzi u sredistu biljke - orosavati prepodne, nikako uvece.

Grupa Phalaenopsis hibrida

     Potrebna vlaznost vazduha za odlican rast je 70 - 80%, ali hibridi dobro podnose nizu vlaznost.

== PRIHRANA ==

     Postoje posebna djubriva namenjena orhidejama, ali i koriscenje obicnog djubriva za cvetnice ili za lisnodekorative biljke ima odlicne rezultate. Najbolje bi bilo koristiti prihranu sa koncentracijom 10-10-10 ili 20-20-20. Uvek se koristi blazi rastvor nego sto pise na pakovanju. 1/4 ili 1/2 propisane koncentracije je najbolja.

Phalaenopsis Chain Xen 'Mapie'

     Orhideje se mogu prihranjivati svako drugo zalivanje, cak i cesce, jednom mesecno, ili po drugacijem rasporedu. Potrebno je s vremena na vreme propustiti vodu bez djubriva kroz supstrat, kako bi se sprale soli koje se vremenom nataloze - sto iz vode, sto iz djubriva.



 U narednom delu ce biti price o fazama 
rasta Phalaenopsis orhideja.


64 коментара:

  1. Dobila sam orhideju na poklon pre par dana, koren je zelen i na saksiji mi se cini da je jos uvek vlaznjikav. Danas su dva cveta omeksala i kao da su krenula da se zatvaraju, sta bi mogao biti problem?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najverovatnije su precvetala, ne bi trebalo da ima veze sa zalivanjem. ;)

      Избриши
  2. kupila sam 2 dzinovska fala, i bila sam odusevljena, kod mene su tacno nedelju dana, i sada uocavam nedostatke, a ne znam razlog. treba mi pomoc, jer se plasim da mi ne zaraze ostale, ako je virus.. naime na jednoj su svi listovi crvenkasti od krajeva ka sredini,ali su ogromni i cvrsti, mozda je od sunca, a mozda i nesto drugo? a druga je bila razgranata kao drvce, a za par dana su joj maltene svi pupoljci opali, cvetovi se osusili i jedan list je pozuteo od biljke na gore... iali nije bio sparusen, nego bas cvrst, a nije se osecao na budj..sta da radim da li da ih presadjujem? ne bih da ih stesiram bez potrebe.. i da li bih trebala kupovni supstrat da sterilisem, pa da prelijem vodom da odstoji?imam substral,i stavila bih samo krupne delove. izvinite na eseju:-(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dok ne vidim slike tih listova ne mogu tacno da ti kazem sta je u pitanju. Kupovni supstrat ne treba da se sterilise. ;)

      Избриши
    2. Ista situacija sa pupoljcima koji otpadaju a jedan list pozuteo i tvrd? :(

      Избриши
  3. Zasto se pupoljci suse i otpadaju posle otvaranja prva dva do tri cveta.U cemu je problem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To se ponekad desi i kod mene, ne mogu tacno da utvrdim razlog, moze da bude zbog promena temperature izmedju dana i noci. Kad krene prolece onda nemam tih problema. Mada, kod mene to se desava samo nekim hibridima, dok drugi, koji stoje na istom mestu, cvetaju normalno. ;)

      Избриши
  4. Dobila sam orhideju pre mesec dana, koja je bila puna cvetova, a zatim je počeo svakim danom da otpada po jedan cvet, da joj žute listovi kao i stablo od vrha. U čemu je problem?

    ОдговориИзбриши
  5. na mojoj orhideji se pojave pupoljci i posre 2 dana onako neotvoreni odpadnu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najverovatnije je u pitanju promaja, ili im ne odgovara temperatura. Desava se to i meni, ali obicno sa te cvetne stapke ipak procveta bar neki cvet.

      Избриши
  6. Treba mi pomoć! Dobila sam pre nedelju dana Phalaenopsis i bila je divna, puna pupoljaka. Za ovih par dana, svi pupoljci su otpali, jedan list je požuteo i ostali polako žute. Zalivala sam je jednom, potopila sam sakdiju u vodu i držala je par sati. U običnu vodu, tada nisam znala da treba destilovana. Šta da radim? Može li se spasiti?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najverovatnije ste previse zalili biljku, sigurno je i kod vas dosla iz cvecare puna vode, a onda ste joj je vi dodatno ostavili u vodi par sati:( izvadite je iz supstrata, ukoliko je korenje trulo isecite sve trulo sterilnim makazama, pospricajte 3% hidrogenom, osusite na vazduhu, ponovite proces ako treba. U zavisnosti od stanja korenja, mozete je sutradan vratiti u supstrat ili staviti nad vodu da pusti novo korenje (ako je ceo koreni sistem propao). Ubuduce umereno zalivanje

      Избриши
  7. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  8. Kupila sam sjeme orhideje, kada da je posadim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na proleće bar sam ja tako čula.

      Избриши
    2. Bez specijalnih uslova, skoro je nemoguće da niknu. semenu orhideja je potrebna odredjena gljivica koja joj pomaže u nicanju, ovo je strategija evolucije kako bi seme bilo lakse i tako, vetrom, dospelo na granama drveća.

      Избриши
  9. Kupila sam sjeme orhideje, kada da je posadim?

    ОдговориИзбриши
  10. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  11. Pozdrav.
    Kad sam kupila orhideju kao i svima i meni se desilo da su otpali pupoljci a ubrzo i cvetovi.
    Posle toga je nekih 3/4 nedelje lepo lisce raslo, odsekla sam stabljike na cetvron delu jedna je ostala druga se osusila skroz do mesta gde je izrasla i posle toga su mi listovi poceli zuteti i svaki drugi dan mi je otpao po jedan list evo ostalo je jos tri velika lista al vidim da i oni pocinju da zute.
    Počeli su da opadaju od dole ka gore jedan po jedan, inace zalivam jednom u 7/10 dana potapanjem u vodu na kratko.
    Molim pomoc da li ima sanse da spasim biljku da ne istrune skroz i kako?
    Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako je vlaga dospela u srediste biljke, i trulež je pocela odatle, biljci nema spasa.

      Избриши
  12. Ja sam kupila orhideju tačno pred novu godinu i, imala je gomilu cvetova i pupoljaka, ali su joj vremenom otpali. A primetila sam da ima nove listove. I takođe na vrhu stabljike joj se pojavilo nešto crno ne znam da li je to možda buđ.Molim vas pomozite mi! Jako se plašim da li ću je izgubiti, mnogo je volim! 😢

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Posle promene mesta boravka, obično iz cvećare u kuću, normalno je da ako su drastično različiti uslovi da cvetovi otpadnu. sto se same biljke tiče, ovde na blogu ima veoma detaljan opis nege.

      Избриши
  13. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  14. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  15. šta radit sa mini orhidejom kojoj su otpali cvjetovi a ona ne pokazuje znakove rasta ni novog lista ni korijena

    ОдговориИзбриши
  16. Imam problem sa orhidejom ...
    Na listovima se pojavljuju nekakve bijele fleke , koje se sire prema korijenu biljke ...
    Zna li itko ima li rjesenja za ovo ..?
    Sta je uzrok bijelim flekama..
    Molim vas odgovorite ako znate , jer nebih zeljela da se moja orhidejica osusi....!

    ОдговориИзбриши
  17. Dobila sam orhideju i listovi su lepo cvrsti.i zeleni 2 sveta su omekanila i kao da venu a ostali su dobri ? U cemu je problem ...volela bi da je spasem da mi.ne uvene

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. promena staništa. ocekivano je da ukoliko su uslovi dosta različiti da cvetovi otpadnu. medjutim, bitno je da je biljka zdrava, ukoliko zajista zelite da je negujete, biće novih cvetova sledeći put.

      Избриши
  18. Moja orhideja ima godinu dana da je kod mene, lepo je cvetala,koren zdrav,listovi rasli i od jednom su počeli da žute i otpadaju donji listovi i počela je kao da truli u korenu listova:-( Šta da radim da je spasem?

    ОдговориИзбриши
  19. Ukoliko je trula biljka (srediste listova braon - meko na dodir) a koren zdrav, postoji mogucnost da krene novi rast sa strane. Tako da, pruzite joj najbolje uslove sto mozete i nadajte se da ce se oporaviti.

    ОдговориИзбриши
  20. Dobila sam na poklon orhideju Phalaenopsis. Pre neki dan su poceli svi cvetovi da zute i da se zatvaraju. Ima 7 cvetova. Listovi su zeleni i koren takodje. Ne stoji na direktnom suncu, nije blizu radijatora, temperatura nije niza od 15 stepeni. Sta bih mogla da uradim da je spasim? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  21. Mozda joj nije odgovarala promena mesta pa zato odbacuje cvetove. Ili transport. U svakom slucaju ukoliko je biljka zdrava, negujte je najbolje sto mozete i cvetace ponovo naredni put. Glavno je da ne prezalijete biljku. Ukoliko se dvoumite da li da je zalijete ili ne, sacekajte jos par dana.

    ОдговориИзбриши
  22. Imam pet orhideja koje su stare 4-5 god. Prosle zime, kao i ove, su po prvi put otpali pojedini pupoljci iako orhidejama nisam promenila mesto cuvanja i nacin negovanja. Sta je potrebno da uradim kako pupoljci ne bi otpali ? Takodje, potrebno je da par orhideja presadim u veci sud ali me sprečava to sto na njima uvek imam po neki cvet ili pupoljak, a znam da se u vreme cvetanja ne presadjuju. Da li necu da ostetim orhideje ako ih presadim u vreme cvetanja?

    ОдговориИзбриши
  23. Desavalo se i meni da otpadnu pupoljci iako nisu promenjeni uslovi, mada tacan uzrok ne znam. Ipak, neki ipak uspeju da se formiraju. Sto se presadjivanja u toku cvetanja tice, kako bi se smanjio sok, treba da se presadi kada koren raste, sto se vidi po aktivnim vrhovima.

    Aca

    ОдговориИзбриши
  24. Jedan list pocinje da se suši i žuti. I gore od pocetka mi se stabljika suši. Ali negde od sredine stabljike izlazi novi cvet, pupoljak. Da odrežem taj gornji deo stabljike ili?

    ОдговориИзбриши
  25. Lijep pozdrav
    Veceras ugleda uspod orhideja neke male jedva vidljive bubice sive boje brze ??? Orjideje cvejtaju nikakve promjene sta da radim ???
    Lp

    ОдговориИзбриши
  26. Dobila sam orhideju na poklon. Medjutim vec su mi se tri cvijeta osusila, sta bi moglo da bude uzrok tome? Lp

    ОдговориИзбриши
  27. treba mi pomoc. Odsekla sam stabiljku jer je pocela da zuti,ali ne mogu skroz da skinem zuti deo ostalo je oko 1cm jer je list zelen na njoj. Da li ce biti sve ok ako ostane taj malideo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije problem da ostane. Mozete da ostavite i celu sasusenu stabljiku, jedini razlog da se isece je estetika.

      Избриши
  28. Pomoc ako moze...?
    Stabljika na beba orhideji mi je pozutela od vrha ka korenu i malo se smezurala, a preko noci sam je ostavila u vodi. ona je inace stajala u staklenoj vazi sa kuglicama koje narastu u vodi i bilo joj je bas dobro, dala je 2 lista za kratko vreme dok se nije vaza slomila i nedelju dana je bila bez vode jer ja nisam bila kuci. sta da radim sa stabljikom, hoce li to uticati na celu biljku?

    ОдговориИзбриши
  29. Kupila sam orhideju i kad sam dosla kuci primetila da na zracnom korenju ima belih dlacica. Neko zracno korenje je zuto i braon, a u saksiji lepo zeleno. Sta da radim? Kako da vam.posaljem sliku?

    ОдговориИзбриши
  30. Stabljika je pozutela, susi se. Da li da je odsecem ili da ostavim tako? Listovi i korenje su zdravi

    ОдговориИзбриши
  31. Postovani... MOLIM VAS ZA POMOC, uzela sam od drugarice dve orhideje da probam da ih spasim, ali izgleda da negde i sama gresim. Naime jedna orhideja je imala jednu granu koja se potpuno u gornjem delu osusila i taj deo sam isekla. Medjutim i tu gde sam isekla ona nastavlja da se susi i ide ka dole da li to mogu da sprecim i kako? Takodje sam koren je bio negde izrazito zut, negde zelen, pa sam pomislila da je od prezalivana. Listovi gornji su zeleni ali jako mekani, u sredini je jedan na sredini zut list i donji listovi su zeleni i normalni (tvrdi). Kako da joj pomognem? Stavila sam joj odmah crveni stapic za orhideju koji je kao prehrana. Da li joj to smeta? Da li smem da je potapam u blumi tecnost djubrivo za orhideje? Ova druga orhideja je u ozbiljnijem problemu jer joj se koren skroz osusio, presadila ga je u malu providnu saksiju jer je ostao samo jedan zdrav koren, i vec posle 3-4 dana od zalivanja koren opet pocinje da bledi. Da li nastavljam
    na 7 dana da zalivam ili da pocnem na 4? Takodje joj je isekla listove jer su bili mekani, i njoj sam stavila roze stapic i nadam se najboljem, da li i nju smem u blumi? Izvinite na duzem postu i HVALA na pomoci. Srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши
  32. Poštovani, interesuje me kako zaliti orhideju u slučaju gde je korenje na vrhu saksije sivo, a pri dnu zeleno? I šta to znači? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  33. Imam problem sa korenjem orhideje... Pocelo je da truli... Sama biljka lepo izgleda, ima dosta listova i pocele su da izbijaju nove grane... Da li mogu nekako oporaviti korenje ili bar zaustaviti truljenje istog?

    ОдговориИзбриши
  34. Opalo mi je svo lisce na orhideji koju ima mesec dana. Da li postoji sansa da ce se oporaviti?

    ОдговориИзбриши
  35. Dobila sam orhideju pre desetak dana koja ima cetiri cveta i jedan pupoljak.Od pre pet dan primecujem da su prva dva cveta pocela da venu a i pupoljak koji je zadnji u nizu deluje kao da nece da procveta vec da ce da uvene. Koren je lepe zelene boje listovi zeleni i cvrsti ali su sa donje strane kao po malo crvenkasti.Biljka je pored prozora i nije direkrno izlozena svetlosti.Zalila sam je jednom za deset dana. Dali je moja biljka ok.

    ОдговориИзбриши
  36. Добила сам циклама орхидеју која је имала доста цветова и пупољака али су пупољци опали. У стану ми није претерано топло и орхидеје су ми на јужном прозору. У вази се појавила зелена боја на зидовима а у субстрату има још влаге. Још има лепе цветове па не знам шта да радим...

    ОдговориИзбриши
  37. Da li moze neko da mi pomogne, dobila sam orhideju na poklon u nekom crnom sundjeru natopljenom vodom. Posle nekih nedelju dana su otpali pupoljci, mislila sam da joj fali vlaznosti pa sam je zalila i stavila pored nje tacnu sa mokrim kamencicima.Sad sam procitala na Vasem sajtu da ne sme biti natopljena, pa sam iskidala sav taj sunjdjer i prosusila je toaletnim papirom, medjutim mnogo korenja je istrulilo, pa sam odlucila i to trulo korenje da skinem pincetom, ali sam ostavila njihove zile. Saljem slike u sledecem komentaru

    ОдговориИзбриши
  38. Zdravo,
    moja orhideja je ostala bez listova, pojavile su se sitne bubice na delu odakle su rasli listovi, a sada ih ima i ispod saksije. Koren se osusio, ali vidim kroz saksiju da ima delova koji su lepi i zdravi. Da li joj ima pomoci?

    ОдговориИзбриши
  39. Postovani, dobila sam dve orhideje na poklon od drugarice iz Beca. Cvetovi su svi povenuli i opali cim ih je donela pretpostavljam zbog promene klime uredno sam isekla stabljiku i one su obe pustile nove izdanke sa tih grana, jedna sa obe grane, a jedna samo na jednoj. Nakon nkog vremena ova sa obe grane napreduje super i vide se pupoljci na tim granama, dok ova jedna kao da vise ne razvija taj izdanak i opali su joj svi listovi, a koren je zelen. Sta da radim? Hvala

    ОдговориИзбриши
  40. Zdravo, sta treba uraditi kada stabiljka krene da zuti? Inace lisce je zdravo a cvetovi osuseni, ali ne otpadaju, samo jedan pupoljak je normalan 😒

    ОдговориИзбриши
  41. Na orhideji su mi se samo osusili listovi i svi otpali. Stavili smo novi supstrat ocistili sve suvo. Korenje je zeleno. Ne znam da li je ziva. Gore deluje suva, ali me buni korenje sto je zeleno. Ima li nesto od nje. Ne gubim nadu. Hvala unapred !!!!

    ОдговориИзбриши
  42. Postovani,orhideja mi je lepa,samo me zanima koliko mi mogu trajati cvetovi,generalno cvetovi su prisutni 3 nedelje,mada mi deluje kao da pocinju dva cveta polako klonuti??

    ОдговориИзбриши
  43. Mojoj orhideji se desi da se list kao natopi vodom i da truli.. Omekani i truli.. A kad pipnem pun vode, sta se to desava?! Ivana

    ОдговориИзбриши
  44. Ima orhideju u glinopuru sistem samonavodnjavanja,koju prehranu da koristim i kako?Hvala

    ОдговориИзбриши
  45. Na koliko dana pozivati orhideja ako je u kući dosta toplo

    ОдговориИзбриши