субота, 29. септембар 2012.

Struktura cveta orhideja

     Za pocetak da napomenem da sam sam prevodio nazive delova cveta, jer kod nas ne postoji prevod. Ukoliko nesto nije tacno ispravite me, ali ovo je najbolji prevod koji sam nasao. U svakom slucaju, bar ce da malo priblizi jedinstvenu strukturu cveta orhideja. 

     Ono po cemu se orhideje razlikuju od drugih cvetnica je struktura cveta. On je veoma slozen. Sastoji se u osovi od tri latice i tri spoljne latice. Jedna od latica je transformisana u usnicu, cija je osnovna uloga da usmeri insekte koji oprasuju orhideju do reproduktivnih organa - polinije i stigme koji se nalaze u stubcu. Stubac (column) je ustvari najbitnija karakteristika po cemu se orhideje razlikuju od ostalih cvetnica. U ovoj strukturi se nalaze i muski i zenski reproduktivni organi, dok su kod ostalih cvetova oni odvojeni - tucak i prasnici. Kod orhideja postoji polinija, to je 'paketic' u kome je smesten polen. Neke orhideje imaju 2, neke 4 polinije...


osnovni delovi cveta

     Cvet orhideje je bilateralno simetrican - ima samo jednu osu simetrije, moze se podeliti samo uspravno na dva jednaka dela. 


bilateralna simetrija

     Po ovim karakteristikama se moze prepoznati svaka vrsta orhideja. Ove delove imaju sve vrste, dok neke mogu imati dodatne delove, i samim tim jos slozenije cvetove. Ti dodatni delovi su u stvari delovi ili neke od latica ili usnice. Primer su Stanhopea i Coryanthes. 


Coryanthes - struktura cveta

     Sa druge strane, orhideje iz roda Thelymitra imaju primitivne cvetove - i latice i spoljne latice su iste boje i oblika kod nekih vrsta, dok kod drugih postoje male varijacije. 


  Thelymitra crinita


Нема коментара:

Постави коментар