петак, 28. септембар 2012.

Dendrochilum

     Dendrochilum je epifita i litofita orhideja, retko teresticna. Postoje oko 270 vrsta, koje se mogu naci u jugoistocoj Aziji, a najveci broj vrsta se moze naci u Maleziji. Spada u pleme (grupu) Coelogyninae. Ostali rodovi iz ove grupe su Pholidota, Pleione, Chelonistele, Coelogyne, Gymnadenia, Geesinkorchis, Gynoglottis, Entomophobia i Panisea. 


Dendrochilum wenzelii


Dendrochilum wenzelii

     Ovaj rod je otkrio C.L. Blume 1825. godine. On je opisao 6 vrsta koje je pronasao na ostrvu Java. Sve vrste su podeljene u 4 podroda: Dendrochilum, Acoridium, Pseudacoridium i Platyclinis. I dalje se otkrivaju nove vrste. Tako su u ovaj rod dodate nove vrste 2005, 2009, 2010 godine, a ima i vrsta koje se vec nalaze u privatinim kolekcijama a nisu jos opisane. Dendrochilum je orhideja simpodijalnog rasta, sa pseudobulbama.


Dendrochilum filiforme

    Dendrochilum raste u veoma toplim sumama, i zbog toga im treba obezbediti dosta toplote. Ne odgovara im da temperatura pada ispod 15 oC, a najvise im odgovara 25oC, mada mogu da podnesu i 35oC bez vecih problema. Treba im obezbediti jaku filtriranu svetlost, ali najbolje je pratiti boju listova. Oni treba da budu svetlo zeleni, cak i malo zuti, mada ne previse. Treba im obezbediti veliku vlaznost vazduha kao i dobru cirkulaciju vazduha. 



Dendrochilum glumaceum



Dendrochilum convallariaeforme

     Za razliku od vecine simpodijalnih orhideja, koje se presadjuju kada se pojavi novi rast, Dendrochilum treba presaditi kada se zavrsi cvetanje. Razmozava se deljenjem, kada biljka dosta poraste. Odgovara joj supstrat od  kore male i srednje velicine i perlita. Naravno, treba obezbediti dobru drenazu.

Нема коментара:

Постави коментар