субота, 29. септембар 2012.

Mexipedium

     Ovo je monotipican rod, sto znaci da postoji samo jedna vrsta - Mexipedium xerophyticum. Pre je bio svrstan u Phragmipedium, ali je posle DNK analiza i zbog jedinstvenih karakteristika odvojen u poseban rod. Cvet ima vise karakteristike orhideja iz roda Cypriprdium ili Paphiopedilum nego onima iz roda  Phragmipedium . Spada u grupu Cypripedioideae, gde se nalaze i rodovi Cypripedium, Paphiopedilum, Phragmipedium i Selenipedium. 


Mexipedium xerophyticum

     Jedino mesto na kome se moze naci je Oaxaca u Meksiku. Ovo je litofita orhideja, simpodijalnog rasta. Cvetovi su bele boje (ponekad sa roze nijansama) veliki su 1,5 do 2 cm, i nalaze se na dugoj cvetnoj stapki. Kada jedan cvet uvene raste novi na istoj cvetnoj stapki.


Mexipedium xerophyticum - cvet

     Pojedinacan cvet traje oko dve nedelje. Sama biljka je relativno mala, i ima veoma dugacke rizome. Listovi su mesnati, sto je jedna od karakteristika ove vrste koja je odvaja od roda Phragmipedium.


Mexipedium xerophyticum

     Ova orhideja zahteva staniste sa umerenim do hladnim temperaturama, i supstrat sa dobrom drenazom. Sto se tice svetlosti, odgovara joj blaga senka kao i direktna sunceva svetlost.

Нема коментара:

Постави коментар