недеља, 4. новембар 2012.

Vanda (vrste D - J)

     Nastavak pregleda vrsta iz roda Vanda.

     Vanda dearei - Raste na malim nadmorskim visinama na Borneu, velika je orhideja i zahteva tople uslove tokom cele godine. Ova vrsta je dosta koriscena u hibridizaciji, i predstavlja osnovi izvor zute boje u hibridima. Cvetovi veoma dugotrajni, imaju jak miris i veliki su 7-9cm. Nema odredjenu sezonu cvetanja.

Vanda dearei 

Vanda dearei 

     Vanda denisoniana - Moze se naci na Tajlandu, Laosu, Vijetnamu... na nadmorskim visinama od 450 do 1200m. Cvetovi su veliki oko 5cm, imaju jak miris vanile, i cveta kasno zimi ili u prolece.

Vanda denisoniana

Vanda denisoniana

Vanda denisoniana

     Vanda devoogtii - Ovo je orhideja srednje velicine koja raste u severnom delu ostrva Sulavesi u Indoneziji. Zahteva visoke temperature tokom cele godine. Cvetovi su veliki oko 4,5cm, i imaju blag miris ujutru. Cveta leti.

Vanda devoogtii

     Vanda frankieana - Raste na Borneu, u sumama na niskim nadmorskim visinama od 150 do 900m, duz reka. Sezona cvetanja je od jeseni pa sve do proleca. Cvetovi su oko 4cm veliki, i ima ih 1-5 na cvetnoj stapki koja je oko 10cm dugacka.

Vanda frankieana

     Vanda furva - Raste u Novoj Gvineji i Filipinima, velika je orhideja sa cvetovima veilcine oko 5cm.

Vanda furva

Vanda furva

     Vanda fuscoviridis - Ovo je mala orhideja koja raste u Kini i Vijetnamu, na krecnjackim stenama. Cvetovi su oko 4cm veliki.

Vanda fuscoviridis

Vanda fuscoviridis

     Vanda gibbsiae - Raste u severnom Borneu u sumama na nadmorskoj visini od 800-1000m. Cvetovi su mirisni, i veliki od 3 do 6cm.

Vanda gibbsiae

     Vanda griffithii - Moze se naci na istocnim Himalajima i Butanu, kao litofita i povremeno epifita orhideja, na nadmorskim visiama od 1500 - 1800m. Mala je orhideja sa cvetovima 2cm velicine. Cveta u prolece.

Vanda griffithii

Vanda griffithii

     Vanda hastifera - Raste u Indoneziji i Borneu, u mangrovim sumama i sumama na niskim nadmorskim visinama. Velika je orhideja, sa cvetovima velicine 5cm.

Vanda hastifera

     Vanda helvola - Raste na ostrvu Java, Sumatri, Borneu i u zapadnij Maleziji. Raste na drvecu duz reka, na nadmorskoj visini od 400 - 1500m. Zahteva tople uslove citave godine. Cvetovi su 5cm velicine, i imaju blag miris.

Vanda helvola

Vanda helvola

     Vanda hindsii - Raste od severoistocne Australije do Nove Gvineje, u oblastima sa izrazeim sezonskim dobima (susna zima i prolece). Moze se naci na visokom drvecu duz reka ili povremeno kao litofita na stenama., na jakoj direktnoj suncevoj svetlosti, na nadmorskoj visini od oko 450m. Cvetovi su mirisni, i oko 4cm veliki.

Vanda hindsii 

     Vanda insignis - Moze se naci u Maleziji. Zahteva tople uslove tokom cele godine. Cvetovi su 6-7cm veliki i imaju sladak miris.

Vanda insignis 

Vanda insignis 

Vanda insignis 

     Vanda javierae - Raste a Filipinima, na nadmorskoj visini oko 1200m. Cvetovi su veliki 6cm.

Vanda javierae

Vanda javierae

Vanda javierae

Vanda javierae

     Vanda jennae - Raste na ostrvu Sulavesi u Indoneziji, na nadmorskoj visini oko 1200m. Velika je orhideja, sa mirisnim cvetovima velikim oko 5cm.

Vanda jennae 

Vanda jennae 

Vanda jennae 

(Tekst preuzet sa www.orchidspecies.com)

Нема коментара:

Постави коментар