недеља, 11. новембар 2012.

Laelia - grupa Parviflorae

     Pravi je 'haos' u imenovanju ove grupe orhideja. U naslovu je samo jedan od njih. Radi se o grupi litofitih orhideja iz Brazila, koje su premestane puno puta iz jednog roda u drugi.

Laelia itambana

Laelia itambana

     U vreme kada su otkrivane, spadale su u rod Laelia, kao posebna grupa. Inace, rod Laelia se sastojao od 7 grupa od kojih se 3 grupe mogu naci u Meksiku, a ostale 4 u Brazilu. Mada, nikada nije postojala vazna osobina koja povezuje Meksicke i Brazilske vrste. Grupa Parviflorae je iz Brazila i od uvek je bila jasno podeljena od ostalih.

Laelia reginae

Laelia cinnabarina

     Zatim su 2000. godine uradjene prve DNK analize, i po njima su Laelia orhideje podeljene u dva roda. Sve brazilske vrste su prebacene u rod Sophronitis, dok su u rod Laelia ostale samo vrste iz centralne Amerike. Potom su orhideje o kojima je ovde rec (nekada grupa Parviflorae) izdvojene u zaseban rod Hoffmannseggella jer se dosta razlikuju od ostalih vrsta.

Laelia liliputana

Laelia cardimii

     Medjutim, ovde nije kraj njihovog premestanja. Na svetskoj konferenciji orhideja (World Orchid Conference) 2008. godine bilo je diskusije sta raditi sa ovim rodovima. Jedna od opcija je bila da se za sve te vrste naprave posebni rodovi, ili da se sve stave u rod Cattleya, pa da se podele u posebne podrodove i grupe. Na kraju su prebacee sve u rod Cattleya, tako da taj rod sada sadrzi duplo vise vrsta nego ranije. Jos jedan od razloga za ovaj prenos je da se uproste imena hibrida, kojih je sve vise.

Laelia gloedeniana

Laelia pfisteri

     Prenosenje vrsta iz jedan rod u drugi je uvek bilo problematicno. Ovo vodi u stvaranje vise sionima za jednu vrstu. Ipak, trebace vremena dok ta imena zazive jer svaki uzgajivac ima pravo da koristi sinoim koji on smatra da treba. Za grupu orhideja o kojima je ovde rec, naziv Laelia je onaj koji se najduze zadrzao i koji se i dalje najvise koristi.

Laelia milleri

Laelia milleri

Laelia milleri

     U ovu grupu spadaju oko 40 vrsta orhideja koje rastu u Brazilu. Vecina vrsta su veoma male orhideje. Na engleskom se ova grupa naziva 'Rupiculous Laelia' sto u prevodu znaci litofite Laelia orhideje - orhideje koje rastu na stenama.

Laelia lucasiana

Laelia sanguiloba

     Sto se nege tice, ne razlikuju se mnogo od ostalih Cattleya orhideja. Mogu da podnesu mnogo sunca, ali im ipak odgovara nesto manje - da su deo dana na direktnom suncu, a deo u senci. Supstrat moze da bude sacinjen od kore drveta, neki ih gaje u mahovini, medjutim najbolji rezultati se postizu koriscenjem parcica kamenja. Ne odgovara im cesto presadjivanje pa je potrebno posaditi ih u malo vece saksije.

Laelia verboonenii

     U njihovom prirodnom stanistu se desava da prodje nekoliko meseci bez kise, medjutim odgovara im redovno zalivanje tokom cele godine. Ucestalost zalivanja zavisi od suopstrata, doba godine, velicine biljke... ali najcesce se zalivaju 2-3 puta nedeljno. Sto se tice prihrane, nije im potrebna kako bi normalno rasle i cvetale. Mada, treba dodati povremeno malo prihrane u vodu za zalivanje.

Laelia mantiqueirae

Laelia kautskyana

     Neke od najcesce gajenih orhideja iz ove grupe su Laelia angereri, Laelia bradei, Laelia briegeri, Laelia endsfeldzii, Laelia kettieana, Laelia longipes, Laelia liliputana, Laelia rupestris, Laelia sanguiloba...

Laelia rupestris


Нема коментара:

Постави коментар