понедељак, 02. септембар 2013.

Phalaenopsis - Podrod Phalaenopsis - Sekcija Conspicuum, Deliciosae i Esmeralda

== 3.1  Podrod Phalaenopsis - Sekcija Conspicuum ==

Phalaenopsis minus

     Jedini predstavnik sekcije Conspicuum, raste u severoistocnom Tajlandu i Burmi. Veoma je mala orhideja, zahteva tople uslove za rast. Cveta u kasno leto i ranu jesen na padajucoj cvetnoj stapki koja nosi 2 do 3 cveta velicine 2cm.

Phalaenopsis minus

Phalaenopsis minus

== 3.2. Podrod Phalaenopsis - Sekcija Deliciosae ==

Phalaenopsis chibae

     Moze se naci u Vijetnamu, na nadmorskim visinama od 400 do 600m. Mala je orhideja, zahteva tople uslove za rast, epifita. Listovi su blago crvenkasti. Cveta na uspravnoj cvetnoj stapci, dugackoj 11 cm, i ima oko 13 cvetova velicine 1,2cm, koji se otvaraju sukcesivno. Sinonim za ovu vrstu, Kingidium chibae se i dalje koristi.

Phalaenopsis chibae

Phalaenopsis chibae

Phalaenopsis deliciosa

     Mala orhideja, raste na kineskim Himalajima, Oblasti Asam u Indiji, Banglades, Nepal, Tajland, do Filipina, u sumama pored reka na nadmorskim visinama ispod 600m. Zahteva hladne do tople uslove za rast, epifita. Ima 3 do 6 lista. Cvetna stapka je do 20cm dugacka, cesto se grana, i nosi puno cvetova. Cvetovi se otvaraju sukcesivno, moze da cveta u bilo koje doba godine, cesto i vise puta godisnje. cvetovi su veliki 1,5 do 2cm. Cesto se moze naci (u prodaji, i knjigama) kao Kingidium decumbens, sto je uzrok stare taksonomske greske.

Phalaenopsis deliciosa

Phalaenopsis deliciosa

== 3.3. Podrod Phalaenopsis - Sekcija Esmeralda ==

     Neki autori i taksonomisti orhideje iz ove sekcije stavljaju u rod Doritis, medjutim po nekima ipak su u pitanju orhideje koje spadaju u rod Phalaenopsis. Postoje tri vrste, koje su rasprostranjene od Burme do Sumatre.

Phalaenopsis buyssoniana

     Mnogi smatraju da je ova vrsta ustvari Phalaenopsis pulcherrima var. buyssoniana (da je u pitanju samo varijete orhideje Phalaenopsis pulcherrima ). Ono sto je odvaja od ove vrste je sto ima duplo vise hromozoma (78, dok P. pulcherrima ima 38). Raste u sumama na niskim nadmorskim visinama, u Indokini, Tajlandu i Vijetnamu. Cveta u leto i jesen, na cvetnoj stapki moze da bude do 10 cvetova velicine 9,5cm.

Phalaenopsis buyssoniana

Phalaenopsis pulcherrima

     Ovo je litofita ili teresticna orhideja. Raste u peskovitom tlu id kineskih Himalaja, Tajlanda, do Bornea i Sumatre, na nadmorskim visinama od 100 do 1300m, u sumama duz kanjona ili planinskih potoka i reka, u svetloj i vlaznoj sredini. Cvetna stapka je uspravna, dugacka do 90cm. Nosi puno cvetova, medjutim do 10 su otvoreni odjednom. Gaji se isto kao i Phalaenopsis orhideje, samo zahteva jace svetlo da bi bolje cvetala. Cvetovi su velicine 1,25 do 5cm.

Phalaenopsis pulcherrima

Phalaenopsis pulcherrima

Phalaenopsis regnieriana

     Raste na Tajlandu. Zahteva umerene do tople uslove za rast. Cveta u leto i jesen, cvetovi su velicine 1,25 do 5cm.  Ima dosta slicnosti sa vrstom Phalaenopsis pulcherrima.

Phalaenopsis regnieriana

Нема коментара:

Постави коментар