субота, 1. децембар 2012.

Gajenje Phalaenopsis hibrida - I deo

     Poslednjih godina, Phalaenopsis hibridi su sve zastupljeniji, a njihova cena pristupacnija. U zadnjih 20 godina se dosta usavrsila masovna proizvodnja ovih orhideja. Zahvaljujuci saznanjima o kloniranju jednog tipa hibrida, moguce je dobiti veliki broj identicnih biljaka. Takodje, moguce je stvoriti takve uslove da orhideje u jednom stakleniku procvetaju u isto vreme sto omogucava njihovu laksu prodaju, kao i prodaju za vreme praznika. U isto vreme, hibridizacijom su dobijene orhideje koje imaju vise pozeljnih osobina kao sto su krupniji cvetovi, veci broj cvetova po cvetnoj stapci, duzi period cvetanja...


     Na samom pocetku ove serije postova bice predstavljene uvodne informacije o Phalaenopsis hibridima, a kasnije ce biti detaljnijee price o njihovoj nezi.


== PORAST POPULARNOSTI ==

     Sve ove mogucnosti su dovele do toga da Phalaenopsis hibridi i ostale orhideje budu drugi po broju prodatih biljaka na svetu (na prvom mestu nalazi se Poinsettia, Bozicna zvezda). Phalaenopsis hibridi se najvise proizvode u Nemackoj, Japanu, Holandiji, Tajvanu, Tajlandu i SAD-u.

Phalaenopsis Chain Xen Pearl 'Jentle'

     Kloniranje se odvija najvise u Holandiji, Tajvanu i Tajlandu, a zatim se sadnice salju u ostalim zemljama gde se dalje gaje do cvetanja i prodaje. Uzgajivaci Phalaenopsis hibrida intenzivno proizvode nove hibride kako bi dobili zeljeno cvetanje i ostale karakteristike ukljucujuci odredjene boje, saru cvetova, grananje cvetnih stapki, a u zadnje vreme se dosta vodi racuna i o mirisu.

Phalaenopsis Brother Goldsmith

     Novi hibridi najcesce nastaju u Tajvanu. Boje cvetova koje su dostupne danas su veoma raznovrsne, pocev od bele, zute, pink i tamnijih nijansi. Cvetovi mogu da budu jednobojni, dvobojni, cak i sa raznim prugama i bojama usnice cveta. Zadnjih godina su veliku popularnost dobili harlekin cvetovi koji su najcesce beli ili zuti, i imaju nepravilno rasporedjene ljubicaste tacke.


== PROIZVODNJA I deo ==

     Iako se deo hibrida proizvodi putem semena, ipak je najzastupljenije kloniranje. Ono se vrsi iz mesta rasta biljke. Klonovi imaju iste osobine kao i maticna orhideja, i tako se izbegavaju nezeljene varijacije koje postoje kod hibrida nastalih iz semena.

Rasadnik Menin Antonio and C. floriculture

     Phalaenopsis hibridi se proizvode u laboratorijskim uslovima, a mlade biljke rastu u specijalnim bocama (flask) u kojima se nalazi hranljivi supstrat, i gde one rastu 10 - 12 meseci pod vestackim svetlom, ili u staklenim bastama, gde rastu na prirodnom svetlu. Kada raspon listova bude oko 5cm, biljke se vade iz boca i sade se u odgovarajuci supstrat.

Mlade orhideje u bocicama (flask)

Mlade orhideje u bocicama (flask)

     Kada se mlade biljke izvade iz boca, gaje se na temperaturi od 17 - 32oC,  20 do 30 nedelja, pa se potom sade u vece saksije. Ako se nalaze na nizim temperaturama, rastu sporije. U medjuvremenu desava se da neke orhideje poteraju manju cvetnu stapku. Mlade biljke se najcesce gaje na intenzitetu svetlosti od 1500 fut-kandela.

Rasadnik Westerlay Orchids

Rasadnik Menin Antonio and C. floriculture


     Za kraj, snimak jedne izlozbe orhideja u Tajvanu. Uzivajte.



U narednom postu ce biti nastavak o proizvodnji 
Phalaenopsis hibrida

Нема коментара:

Постави коментар