недеља, 14. октобар 2012.

Dendrobium: grupa Calcarifera

     Grupa Calcarifera: Oko 50 do 60 vrsta spada u ovu grupu. U zavisnosti od vrste imaju pojedinacne cvetove ili padajuce cvetne stapke. Vecina zahteva umerene uslove, i direktnu suncevu svetlost ili blagu senku.

Dendrobium yeageri

Dendrobium cymboglossum

     Dendrobium amethystoglossum je velika orhideja koja raste na Filipinima, na visini od oko 1400m. Najcesce je litofita, raste na stenama prekrivenih mahovinom. Pseudobulbe mogu dostici visinu od 50 do 80cm. Na njima se obrazuju nekoliko cvetnih stapki, u vecini slucajeva tek kada opadnu listovi. Stare pseudobulbe mogu da stvaraju cvetne stapke i narednih godina.

Dendrobium amethystoglossum

     Cvetna stapka je padajuca, 20-ak cm i moze da ima do 40 cvetova. Cvetovi su mirisni, oko 3cm velicine. Tokom sezone rasta potrebno je obilno zalivanje, a zimi redje. Zimi je takodje potrebno da se obezbede nize temperature kako bi se postaklo cvetanje.

Dendrobium amethystoglossum

     Dendrobium chameleon je litofita i epifita orhideja koja raste na Filipinima, Tajlandu i u Kini na visinama od 600 do 100m. Zahteva hladne do umerene uslove i delimicnu senku. Pseudobulbe su padajuce, do 60 cm dugacke. Boja cveta cesto varira od bele do zute, sa izrazenom zelenom, crvenom ili ljubicastom nervaturom.

Dendrobium chameleon

Dendrobium chameleon

Dendrobium chameleon

     Dendrobium crocatum potice iz Malezije i Tajlanda, i moze se naci u sumama na niskim nadmorskim visinama. Zahteva tople uslove, za vreme rasta joj je potrebna velika kolicina vode i prihrane. Tokom zime se smanjuje zalivanje. Potrebna je blaga senka. Cvetovi su narandzasti, oko 3cm velicine. 


Dendrobium crocatum

     Dendrobium rantii raste samo na ostrvu Sulavesi u Indoneziji, u planinskim sumama na nadmorskoj visini od 1000 do 1600m. Cvetna stapka nosi 1 do 8 cvetova velicine 2cm. U prirodi je veoma retka.

Dendrobium rantii 

     Dendrobium victoria-reginae je orhideja srednje velicine, potice sa Filipina, i raste na nadmorskim visinama od 1300 do 2700m. Zahteva umerene uslove tokom cele godine, i potrebno je da se zaliva konstantno tokom cele godine. Pseudobulbe su karakteristicne po tome sto se granaju. Ponekad se za ove grane moze misliti da su keiki, ali razlika je u tome sto one ne proizvode koren. Broj cvetova po jednom okcu je najcesce 1 do 4, a njihova boja varira od tamno roze do plave. Velicina cveta je oko 2,5cm. 

Dendrobium victoria-reginae

Dendrobium victoria-reginae

Dendrobium victoria-reginae

     Nekoliko vrsta iz ove grupe je otkriveno u periodu od 2008 do 2011 godine. Neke od njih su Dendrobium dianae otkriven 2010. godine. i Dendrobium flos-wanua otkriven 2011. godine. 

Dendrobium dianae

Dendrobium flos-wanua

Нема коментара:

Постави коментар